Sing jenenge Gembus kue panganan khas daerah Cilacap utawa
daerah Banyumas. Gembus kue warnane putih bentuke kaya donat tur rasane gurih, apa maning nek isih anget pasti
empuk tapi mandan kenyil-kenyil nek wis adem. Gembus cocoke
di maem karo sambel pecel, nek ora ya karo caos indofood. Jian mantap’e poll
apa maning nek lagi musim udan utawa
musim adem.
Bakul Gembus sing nang daerah Kebumen, Foto by
sahabat Guyon Banyumasan.
Gembus gawene sekang Budin (Singkong), nek ora ngerti ya
Boled. Bahan bakune gampang banget di goleti, neng endi bae ana tapi kudu bisa
milih. Milih Budin (Singkong) kudu sing empuk, sing mempur . Carane ngawe be
gampang tulih, kur nek wis
di oceti (di kupas), kumbah bersih langsung di kukus (di dang) terus di tumbuk
alus pisan kaya gawe getuk. Nek wis
alus dadi adonan terus di gawe kaya donat cilik-cilik, bar kue di angin-angina
men mandan kisat.
Ngawe Gembus
prosese waktune awit isuk sampe sore, nek
wis sore nembe bae bisa di goreng. Biasane jere bakule tah, gembus bisa tahan
sampe tekan 3 dina utawa 4 dina. Kemungkinan nek kesuwen ya mambu (Bau),soale
langka bahan pengawete (Tanpa bahan pengawet).
Jaman mbiyen
jamane urung maju, nek arepe tuku Gembus ya ndadak nek ana tontonan disit. Jaman
biyen kan nonton wayang,nonton ketoprak, terus nonton layar tancep pasti
neng lapangan sepak bola sing amba. Nah,
biasane bakul Gembus nek ana tontonan pasti mangkal sampe subuh, pokoke sampe
tontonane rampung utawa nek dagangane entong nembe bali. Ciri-ciri bakul Gembus
jaman biyen pasti ngawa pawon cilik loro wajane mandan ireng-ireng, ngango
sumpit gede karo sutil, minyak lentik sing pasti ngawa suluh.
Ngoreng Gembus
kudune minyake panas, terus di wolak-walik karo sumpit gede, di tusuk-tusuk
ngango sumpit nek wis mateng di sorok delahna nang tampah. Bar mateng kue di
entas nang tampah terus nembe bae di kanteti karo welad sing dawa. Nek ana sing
tuku pasti njaluke sing panas,terus nek mbiyen isih murah. Tuku nsewu be olih
sekantet, mungkin isine bisa nyampe sepuluh wiji.
Gembus sing wis
mateng
Jarene bakul Gembus pasar Tengok ,Tinggar Jaya, nek adol
siki paling neng pasar tok , kasile ya lumayan bisa ngo nyambung uripe,lah wong
bakule wis
nini-nini .
Tidak ada komentar:
Posting Komentar